Перейти до основного вмісту

Пам'ять - поняття та особливості

Аве друзі!


Пам’ять – це психічна функція, яка забезпечує фіксацію (рецепцію, імпрегнацію), збереження (ретенцію) і відтворення (репродукцію) різних вражень, дає можливість накопичити інформацію і користуватися минулим досвідом.
 
Явище пам’яті можуть в рівній мірі відноситися до емоційної сфери і сфери сприйнять, закріплення рухових процесів і інтелектуального досвіду. Відповідно до цього розрізняють декілька видів пам’яті.

Образна пам’ять – здатність запам’ятовувати образи предметів: зорові (зорова або іконічна пам’ять), слухові (слухова або экоічна пам’ять), смакові і ін.
 
Поняттям рухова пам’ять визначають здатність запам’ятовувати послідовність і формули рухів. 

Розділяють пам’ять на внутрішні стани, наприклад, емоційні (емоційна пам’ять), вісцелярні відчуття (біль, дискомфорт і т. д.).

Специфічною для людини є символічна пам’ять, в якій розрізняють пам’ять на слова (символи) і пам’ять на думки, ідеї (логічна пам’ять).

Індивідуальна пам’ять розрізняється за об’ємом, швидкістю, точністю і міцністю запам’ятовування. Об’єм пам’яті обчислюється кількістю інформації, яка може бути в ній зафіксована.

Запам’ятовування (швидкість, точність, спогад) і забування багато в чому залежать від особових якостей, конкретного відношення даної людини до того, що підлягає запам’ятовуванню.
 Запам’ятовування пов’язане з ставленням до отриманих вражень. Важливе значення для запам’ятовування має спонтанність мислення – розумові стереотипи приводять до інтелектуальної сліпоти.

Розрізняють мимовільну і довільну пам’ять. У першому випадку запам’ятовування супроводжує діяльність людини і не пов’язане із спеціальним наміром запам’ятати що-небудь. Довільне запам’ятовування пов’язане з попередньою установкою на запам’ятовування. Воно найбільш продуктивне і лежить в основі будь-якого навчання, але вимагає дотримання спеціальних умов (осмислення матеріалу, що запам’ятовується, гранична увага і зосередженість).

Залежно від організації процесів пам’яті і тривалості утримання інформації розрізняють безпосередню, короткочасну, проміжну (буферну) і довготривалу пам’ять. Перші три види іноді об’єднують в короткочасну пам’ять. Кожна з них реалізується на основі різних механізмів, володіє різною ємністю, специфікою даних, що фіксуються. Короткочасна пам’ять ділиться також на так званий безпосередній відбиток, проміжну форму короткочасної пам’яті (або стадію консолідації) і оперативну пам’ять.

Інформація з безпосередньої переводиться в короткочасну пам’ять. Це модально-неспецифічний вид пам’яті (з одним накопичувачем інформації). Інформація представлена абстрактним послідовним кодом. Об’єм короткочасної пам’яті рівний 7±2 структурним одиницям або блокам, кожен з яких може бути позначений одним словом або короткою фразою. Процесами короткочасної пам’яті можна управляти довільно. Час зберігання інформації в пам’яті – до 20 секунд – термін, достатній для пізнання, відбору і кодування сигналів. Роботу короткочасної пам’яті ілюструють явища эйдетизму. Ця форма пам’яті відрізняється підвищеною чутливістю до різних зовнішніх дій (інтоксикації, гіпоксія, травми, афекти).  

Оперативна пам’ять, як різновид короткочасної пам’яті, служить для утримання інформації по ходу її виклику з довготривалої пам’яті в процесі здійснення тих або інших видів діяльності і має виключне, найважливіше значення при реалізації майже всіх психічних процесів.

Проміжна (буферна) пам’ять має єдине сховище інформації, в якому вона утримується до трьох діб.

Довготривала пам’ять забезпечує зберігання вражень практично впродовж всього життя. Довготривала пам’ять має рухові, образні і словесні структури. У кожній з них існує два блоки інформації. У першому з них  зберігається в організованому вигляді і активно використовується засвоєна інформація. Це приблизно 10 % всіх запасів довготривалої пам’яті (в середньому). У іншому блоці інформація неорганізована і довільному відтворенню у більшості людей недоступна.

Для покращення пам'яті та для кращої роботи головного мозку можна вживати капусту (вона відмінно позбавляє від нервозності, оскільки знижує активність щитовидної залози) і лимон (покращує сприйняття інформації). Морква також полегшує заучування напам’ять, оскільки стимулює обмінні процеси в мозку. Поліпшити пам’ять допоможе і ананас. У нім дуже мало калорій і багато вітаміну С, необхідного для утримування в пам’яті великого об’єму інформації. Для тривалішої уваги корисними є креветки – вони забезпечують найважливішими жирними кислотами, які не дають увазі ослабнути. Також прекрасним засобом для поліпшення пам’яті (наприклад, при складанні різних планів) є авокадо — через високий вміст в нім жирних кислот.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Ікігай: 5 принципів щастя по-японськи

Ікігай - це вміння знаходити задоволення, радість і усвідомленість в справах кожного дня. Цьому мистецтву може навчитися кожен, вважає автор «Маленької книги ікігай», нейробіолог і письменник Кен Могті. В японській мові це слово використовують досить часто і з найрізноманітніших причин, воно може стосуватися і до дрібних повсякденних справ, і до значних досягнень. Дослівно «ікігай» можна перекласти, як сенс життя. Воно складається з двох слів - «ікі» (жити) і «гай» (причина). Але Кен Могті пропонує більш зрозуміле і образне тлумачення: ікігай - це те, заради чого хочеться вставати вранці. «Ікігай ховається в дрібницях, - пише Кен Могті. - Свіжість раннього ранку, чашка кави, промінь сонця, довгий процес приготування м'яса восьминога і похвала президента мають однакову вагу. Тільки ті, хто здатний визнати красу всіх цих речей, по-справжньому цінують і насолоджуються ними ». Ікігай створює сенс у вашому житті і одночасно дає сили рухатися до нього. За результатами д

Влучні цитати та афоризми Джорджа Бернарда Шоу

Джордж Бернард Шоу - єдина людина, удостоєна і Нобелівської премії в галузі літератури, і премії «Оскар». Видатний критик свого часу і самий прославлений - після Шекспіра - драматург, писав англійською мовою. При отриманні Нобелівської премії він з властивою йому дотепністю назвав цю подію «знаком подяки за те полегшення, яке він дав світу, нічого не надрукувавши в цьому році». Він, як ніхто інший, вмів ідеально поєднувати гумор і глибокі спостереження, а його влучні і точні цитати підтверджують всю глибину його світогляду. Світ складається з нероб, які хочуть мати гроші, не працюючи, і придурків, які готові працювати, не збагачуючись. Революції ніколи не полегшували тягар тиранії; вони лише перекладали цей тягар з одного плеча на інше. Газета - це друкований орган, що не бачить різниці між падінням з велосипеда і крахом цивілізації. Мій спосіб жартувати - це говорити правду. На світі немає нічого смішніше. Секрет успіху - в тому, щоб викликати обурення у як

Тренованість та детренованість

В організмі людини на клітинному рівні відбуваються два основних процеси. Перший процес - тренування. Якщо зовнішній подразник сильний, то він змушує функціонувати всі молекули "робочих" елементів з максимальною віддачею, від них йде максимальний "запит на синтез" в ДНК-рибосоми, і вони, так само максимально, синтезують нові білки. "Старий" білок під час цього продовжує розпадатися з постійною швидкістю. В результаті під час великих навантажень синтез обганяє розпад і загальна кількість білка збільшується. Відповідно виростає і потужність функцій. Найпростіший приклад - тренування спортсмена: чим більше навантаження, тим більша маса м'язів і відповідно збільшується вага, яку може підняти спортсмен. Другий процес - детренованість. Якщо зовнішній подразник різко послаблюється , то відповідно понижується функція та "запит на синтез" нових молекул. В той час, напрацьована раніше під час більшої функції маса білка, продовжує розпадатися з