Аве друзі!
Всі системи
людини щільно взаємопов’язані. Нормалізація діяльності однієї з них, спричинить
за собою благотворні зміни у всьому організмі. Людина сама приймає рішення про
те, що і скільки і коли приймати в їжу, тому легше всього вона може впливати
саме на свою травну систему. Навчившись правильно харчуватися, розвинувши культуру прийому
їжі, людина може позбутися багатьох захворювань, зміцнить свій організм і
продовжить його молодість. Більшість людей розглядають прагнення людини до
здорового способу життя як примха або як прагнення виділитися із загального
ряду. Тому треба бути готовим протистояти постійним спробам рідних і близьких
всілякими способами повернути вас до звичних з дитинства застіль. Але також
треба розуміти, що відбувається це зовсім не від злості і небажання вам добра,
як раз навпаки, нагодувати зайвим шматком буде намагатися вас саме любляча людина. Будьте вдячні за увагу та турботу, але не йдіть ні в кого на поводу.
Сосиски зі смаженою картоплею, макарони з м’ясом, тістечка, кава, бутерброди з
шинкою, ковбасою і сиром і т.п. шкідливі навіть для здорової людини. А
для людей з ослабленим здоров’ям споживання такої їжі впливає особливо
негативно.
У першу
чергу слід пам’ятати, що різко міняти харчові пристрасті не варто. Правильного харчування треба вчитися поступово і з
задоволенням. Різке обмеження тієї чи іншої звичної їжі може призвести до
нервових стресів і зривів. Замість того щоб забороняти собі споживати
улюблений, але некорисної продукт (ковбаски, тістечка тощо), дозволяйте собі
його більш рідко, ніж зазвичай. Спочатку 4 рази на тиждень, замість семи, потім
ще рідше. Переключіть своє бажання на більш корисні продукти. Наприклад,
замість чаювання з тортиком, порадуйте себе і близьких фруктовими салатиками з
збитими вершками.
Набагато
краще перетравлюється і засвоюється їжа, якщо вона не відрізняється великою
різноманітністю. Традиційні українські столи шкодять травній системі не тільки
переїданням, але і споживанням несумісних продуктів. Монодієта – один продукт в
один прийом їжі – сприяє нормалізації діяльності шлунково-кишкового тракту. Це
не означає, що весь день ви повинні їсти одне і те ж. Це означає, що між
прийомами несумісних продуктів слід робити перерву в кілька годин.
Людина
повинна їсти достатньо і не страждати від голоду, але добре пам’ятати, що обсяг шлунку не перевищує 350-450 см. куб., і перерви між прийомами
їжі, якщо людина не споживає м’ясних продуктів, повинні бути не коротші 3-4
годин. Прийом м’яса збільшує паузу між прийомами їжі в два рази.
Споживати
воду або інші напої слід незадовго до їжі. Під час їжі і після неї пити не
слід.
Велику
роль у правильному харчуванні грає ретельне пережовування їжі.
Один з кращих лікарів Європи та Північної Америки Дж. Озава говорив, що здорова
людина має жувати їжу 50 разів, хворий – 100, а ті, хто самовдосконалюється –
150 разів. Саме в роті створюються умови правильного переварювання їжі протягом
всього шлунково-кишкового тракту.
«Про
запас» їсти марно і навіть шкідливо. Всім відоме правило: «сніданок з’їж сам,
обід розділи з другом, а вечерю віддай ворогу». Багато хто помічав, що,
прокинувшись рано вранці і збираючись на роботу, їсти зазвичай не хочеться.
Травна система прокидається трохи пізніше самої людини. Тому перший раз
приймати їжу краще не раніше 11-ї години, коли організм остаточно прокинувся.
Вранці ж доцільно обмежитися склянкою теплого зеленого чаю або чаю з лікарських
трав з ложечкою меду. Мед слід додавати тільки в теплий чай, контакт меду з
окропом веде до руйнування всіх його корисних властивостей і освіти отруйних
речовин.
Ще одне
питання полягає в тому, чи варто не їсти після шостої (семи) годин вечора. Під
час сну травна система відпочиває, так само, як і сама людина. Тому слід
приймати їжу так, щоб вона встигла перетравитися до того як ви ляжете спати.
Час перетравлення продуктів:
- сирі овочі
та фрукти – 1 година.
- варені
овочі – 4 години.
- вуглеводи
(хлібобулочні вироби, макаронні вироби, крупи, картопля, цукор, варення і т.д.)
перетравлюються 3 години.
- рослинні
білки (бобові, гриби, горіхи, насіння) – 4-5 годин.
- тваринні
білки (м’ясо, риба, ковбаси, бульйони, молоко, яйця) – 6-8 годин.
Наявність
жиру, особливо у білковій їжі збільшуює час травлення на 2-4 години.
Зелень
(огірки, перець, капуста, редька, морква, кабачки, гарбуз, зелена квасоля,
зелений горошок, кукурудза, зелень) прискорюють процес перетравлювання їжі на
1,5-2 години.
На жаль,
психологічний тиск оточуючих, вантаж звичок, виховання сучасною цивілізацією не
дає багатьом з нас стати на шлях справжнього здоров’я. Але перш, ніж в черговий
раз піддатися спокусі звичного переїдання, згадайте, що виробники
улюблених вами делікатесів зацікавлені в купівельній спроможності їх продукції,
а зовсім не в їх харчовій цінності і не у вашому здоров’ї. Намагайтеся
підходити до кожного прийому їжі з точки зору корисності для вашого організму.
Так поступово ви навчитеся відрізняти справжні потреби вашого організму від
бажань, продиктованих рекламою і соціальними звичками.
Будьте здорові!
Коментарі
Дописати коментар
Дякую за коментар!