Перейти до основного вмісту

Харчування

Аве друзі!



Всі системи людини щільно взаємопов’язані. Нормалізація діяльності однієї з них, спричинить за собою благотворні зміни у всьому організмі. Людина сама приймає рішення про те, що і скільки і коли приймати в їжу, тому легше всього вона може впливати саме на свою травну систему. Навчившись правильно харчуватися, розвинувши культуру прийому їжі, людина може позбутися багатьох захворювань, зміцнить свій організм і продовжить його молодість. Більшість людей розглядають прагнення людини до здорового способу життя як примха або як прагнення виділитися із загального ряду. Тому треба бути готовим протистояти постійним спробам рідних і близьких всілякими способами повернути вас до звичних з дитинства застіль. Але також треба розуміти, що відбувається це зовсім не від злості і небажання вам добра, як раз навпаки, нагодувати зайвим шматком буде намагатися вас саме любляча людина. Будьте вдячні за увагу та турботу, але не йдіть ні в кого на поводу. Сосиски зі смаженою картоплею, макарони з м’ясом, тістечка, кава, бутерброди з шинкою, ковбасою і сиром  і т.п. шкідливі навіть для здорової людини. А для людей з ослабленим здоров’ям споживання такої їжі впливає особливо негативно.

У першу чергу слід пам’ятати, що різко міняти харчові пристрасті не варто. Правильного харчування треба вчитися поступово і з задоволенням. Різке обмеження тієї чи іншої звичної їжі може призвести до нервових стресів і зривів. Замість того щоб забороняти собі споживати улюблений, але некорисної продукт (ковбаски, тістечка тощо), дозволяйте собі його більш рідко, ніж зазвичай. Спочатку 4 рази на тиждень, замість семи, потім ще рідше. Переключіть своє бажання на більш корисні продукти. Наприклад, замість чаювання з тортиком, порадуйте себе і близьких фруктовими салатиками з збитими вершками.

Набагато краще перетравлюється і засвоюється їжа, якщо вона не відрізняється великою різноманітністю. Традиційні українські столи шкодять травній системі не тільки переїданням, але і споживанням несумісних продуктів. Монодієта – один продукт в один прийом їжі – сприяє нормалізації діяльності шлунково-кишкового тракту. Це не означає, що весь день ви повинні їсти одне і те ж. Це означає, що між прийомами несумісних продуктів слід робити перерву в кілька годин.

Людина повинна їсти достатньо і не страждати від голоду, але добре пам’ятати, що обсяг  шлунку не перевищує 350-450 см. куб., і перерви між прийомами їжі, якщо людина не споживає м’ясних продуктів, повинні бути не коротші 3-4 годин. Прийом м’яса збільшує паузу між прийомами їжі в два рази.

Споживати воду або інші напої слід незадовго до їжі. Під час їжі і після неї пити не слід.

Велику роль у правильному харчуванні грає ретельне пережовування їжі. Один з кращих лікарів Європи та Північної Америки Дж. Озава говорив, що здорова людина має жувати їжу 50 разів, хворий – 100, а ті, хто самовдосконалюється – 150 разів. Саме в роті створюються умови правильного переварювання їжі протягом всього шлунково-кишкового тракту.

«Про запас» їсти марно і навіть шкідливо. Всім відоме правило: «сніданок з’їж сам, обід розділи з другом, а вечерю віддай ворогу». Багато хто помічав, що, прокинувшись рано вранці і збираючись на роботу, їсти зазвичай не хочеться. Травна система прокидається трохи пізніше самої людини. Тому перший раз приймати їжу краще не раніше 11-ї години, коли організм остаточно прокинувся. Вранці ж доцільно обмежитися склянкою теплого зеленого чаю або чаю з лікарських трав з ложечкою меду. Мед слід додавати тільки в теплий чай, контакт меду з окропом веде до руйнування всіх його корисних властивостей і освіти отруйних речовин.

Ще одне питання полягає в тому, чи варто не їсти після шостої (семи) годин вечора. Під час сну травна система відпочиває, так само, як і сама людина. Тому слід приймати їжу так, щоб вона встигла перетравитися до того як ви ляжете спати. 

Час перетравлення продуктів:
- сирі овочі та фрукти – 1 година.
- варені овочі – 4 години.
- вуглеводи (хлібобулочні вироби, макаронні вироби, крупи, картопля, цукор, варення і т.д.) перетравлюються 3 години.
- рослинні білки (бобові, гриби, горіхи, насіння) – 4-5 годин.
- тваринні білки (м’ясо, риба, ковбаси, бульйони, молоко, яйця) – 6-8 годин.
Наявність жиру, особливо у білковій їжі збільшуює час травлення на 2-4 години.
Зелень (огірки, перець, капуста, редька, морква, кабачки, гарбуз, зелена квасоля, зелений горошок, кукурудза, зелень) прискорюють процес перетравлювання їжі на 1,5-2 години.

На жаль, психологічний тиск оточуючих, вантаж звичок, виховання сучасною цивілізацією не дає багатьом з нас стати на шлях справжнього здоров’я. Але перш, ніж в черговий раз піддатися спокусі звичного переїдання, згадайте, що виробники улюблених вами делікатесів зацікавлені в купівельній спроможності їх продукції, а зовсім не в їх харчовій цінності і не у вашому здоров’ї. Намагайтеся підходити до кожного прийому їжі з точки зору корисності для вашого організму. Так поступово ви навчитеся відрізняти справжні потреби вашого організму від бажань, продиктованих рекламою і соціальними звичками. 

Будьте здорові! 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Ікігай: 5 принципів щастя по-японськи

Ікігай - це вміння знаходити задоволення, радість і усвідомленість в справах кожного дня. Цьому мистецтву може навчитися кожен, вважає автор «Маленької книги ікігай», нейробіолог і письменник Кен Могті. В японській мові це слово використовують досить часто і з найрізноманітніших причин, воно може стосуватися і до дрібних повсякденних справ, і до значних досягнень. Дослівно «ікігай» можна перекласти, як сенс життя. Воно складається з двох слів - «ікі» (жити) і «гай» (причина). Але Кен Могті пропонує більш зрозуміле і образне тлумачення: ікігай - це те, заради чого хочеться вставати вранці. «Ікігай ховається в дрібницях, - пише Кен Могті. - Свіжість раннього ранку, чашка кави, промінь сонця, довгий процес приготування м'яса восьминога і похвала президента мають однакову вагу. Тільки ті, хто здатний визнати красу всіх цих речей, по-справжньому цінують і насолоджуються ними ». Ікігай створює сенс у вашому житті і одночасно дає сили рухатися до нього. За результатами д

Влучні цитати та афоризми Джорджа Бернарда Шоу

Джордж Бернард Шоу - єдина людина, удостоєна і Нобелівської премії в галузі літератури, і премії «Оскар». Видатний критик свого часу і самий прославлений - після Шекспіра - драматург, писав англійською мовою. При отриманні Нобелівської премії він з властивою йому дотепністю назвав цю подію «знаком подяки за те полегшення, яке він дав світу, нічого не надрукувавши в цьому році». Він, як ніхто інший, вмів ідеально поєднувати гумор і глибокі спостереження, а його влучні і точні цитати підтверджують всю глибину його світогляду. Світ складається з нероб, які хочуть мати гроші, не працюючи, і придурків, які готові працювати, не збагачуючись. Революції ніколи не полегшували тягар тиранії; вони лише перекладали цей тягар з одного плеча на інше. Газета - це друкований орган, що не бачить різниці між падінням з велосипеда і крахом цивілізації. Мій спосіб жартувати - це говорити правду. На світі немає нічого смішніше. Секрет успіху - в тому, щоб викликати обурення у як

Тренованість та детренованість

В організмі людини на клітинному рівні відбуваються два основних процеси. Перший процес - тренування. Якщо зовнішній подразник сильний, то він змушує функціонувати всі молекули "робочих" елементів з максимальною віддачею, від них йде максимальний "запит на синтез" в ДНК-рибосоми, і вони, так само максимально, синтезують нові білки. "Старий" білок під час цього продовжує розпадатися з постійною швидкістю. В результаті під час великих навантажень синтез обганяє розпад і загальна кількість білка збільшується. Відповідно виростає і потужність функцій. Найпростіший приклад - тренування спортсмена: чим більше навантаження, тим більша маса м'язів і відповідно збільшується вага, яку може підняти спортсмен. Другий процес - детренованість. Якщо зовнішній подразник різко послаблюється , то відповідно понижується функція та "запит на синтез" нових молекул. В той час, напрацьована раніше під час більшої функції маса білка, продовжує розпадатися з